Fotoutstillingsprosjekt i Yungas

Når vi nå har begynt på tredje arbeidsperiode, er det på tide å fortelle litt hva vi driver med ute i Los Yungas, på landsbygda i fylket La Paz. Vi er to brigadister som bor i kommunen Coripata, som et sted der innbyggerne stort sett lever av kokaproduksjon.

Etter å ha hatt litt problemer med samarbeidet med kommunen har vi etter hvert gått over til et prosjekt om å lage fotoutstilling om kokaproduksjon og temaet industrialisering. Kokabøndene vektlegger ofte de medisinske egenskapene kokabladet har og kjemper for å kunne bruke særlig dette i en industrialisering. Prosjektet vårt går dermed ut på å ta bilder av ulike deler av prosessen i kokabladproduksjonen, og intervjue kokaprodusenter i fortrinnsvis Coripata om produksjonen og deres hverdag og virkelighet. I tillegg har vi etter et møte med lederen for ADEPCOCA (organisasjonen for kokaprodusenter i fylket La Paz), fått tillatelse til å gjøre intervjuer av ledere i organisasjonen og ta bilder i hovedkvarteret deres i La Paz. Dette er også ”el mercado legal” – det lovlige markedet, stedet hvor kokaen blir levert inn fra produsentene i de ulike provinsene av fylket for salg. Utenom dette skal vi gjøre intervjuer med en kommisjon som består av representanter fra de forskjellige provinsene som jobber med en utarbeiding av en ny kokalov. Denne er inndelt i underkommisjoner som jobber innenfor ulike temaer, som industrialisering, sosial kontroll og helhetlig utvikling. Utstillingen skal først vises i Coripata og til ADEPCOCA slik at de får se hva slags informasjon vi tar med oss til bruk i informasjonsarbeidet hjemme i Norge.

Ellers så er jo også vertsfamiliene våre kokabønder, så vi har fått mulighet til å komme nært innpå kokabøndenes hverdag. Vi ble tidlig invitert med ut på kokaåkeren for å høste inn kokablader, så for min del har det blitt en del turer med familien. I tillegg har jeg stadig blitt spurt om jeg har vært ute og høsta av folk jeg har møtt her, og de synes ofte det er morsomt når jeg forteller at jeg har vært og gjort det og er i læringsfasen. 

image.php?id=10490Som vi har blitt godt vant til her i Bolivia, går sjelden ting slik de er planlagt. Folk vi har avtale om å snakke med er ofte ikke der de skulle ha vært, og man venter ofte lenge på ting som aldri skjer, og det kan bli mange tålmodighetsprøver. Likevel er vi ganske sikre på at det til slutt blir en bra og interessant utstilling som både vi og andre vil lære mye av. 

Signe Rugtveit
Land